Titaan

In 2003 ben ik begonnen  met het maken van titanium sieraden.

Het voordeel van dit materiaal ten opzichte van zilveren en gouden sieraden is het gewicht, ruim de helft lichter dan zilver en een derde lichter dan goud. Een ander voordeel is de kleur intensiteit, een nadeel is dat het niet te solderen is.

Niobium, Tantalium, Titanium en Zirkonium behoren tot die groep metalen met een bijzonder hoog smeltpunt. De kleuren die wij zien zijn het gevolg van een oxide laag op het metaal-oppervlak. Het metaal schijnt gekleurd omdat de oxide laag, die transparant is, interferentie veroorzaakt in de lichtstralen die het metaal reflecteert. Een soortgelijk effect zien we bij zeepbellen en bij op water drijvende olie.

De illusie van de door het oog waargenomen kleuren wordt bepaald door de dikte van de oxide laag. Er zijn methoden ontwikkeld om de dikte van de oxide laag te kunnen regelen, zodat de kleuren vooraf kunnen worden bepaald. De kleuren variëren van geel, goudbruin, purper, kastanjebruin, blauw, groen en grijs en zijn permanent, mits de oxide laag intact blijkt.

Doordat verschillende oppervlakken het licht verschillend reflecteren beïnvloed de afwerking van het oppervlak de kleur, een mat of een gepolijst oppervlak die met dezelfde voltage zijn geanodiseerd zullen niet dezelfde kleur vertonen.

Reacties zijn gesloten.